Mexická restaurace Panchos
Slovanská 16, 326 00 Plzeň
Tequila je alkoholický, destilovaný nápoj vyráběný nikoliv z kaktusů, jak je někdy mylně prezentováno, ale z rostliny Agave Tequiliano, česky Weberovy modré agáve. Rovněž některé prameny zmiňují, že tequillu poprvé destilovali jihoameričtí indiáni. Ti však proces destilace vůbec neznali (uměli nechat zkvasit pouze max. 4% alkoholický nápoj, který používali výlučně k náboženským a rituálním účelům).
Ve skutečnosti tequillu poprvé vyrobili španělští a francouzští kolonizátoři, kterým v době obsazování Mexica došel jejich oblíbený, z domoviny přivezený koňak a pátrali po tom, co by se dalo pro jeho náhradu destilovat. V oblasti města Tequila objevili právě zmiňovanou modrou agáve.
Na výrobě tequily je nejnáročnější právě sklizeň agáve. Stará se o ně tzv. jimador (odtud název slavné tequily el Jimador), který prochází pole s agave a nástrojem zvaným coa zjišťuje, jestli je plod agáve dostatečně zralý.
Agave bývá zralá po 8-10 letech, dosahuje až výšky člověka a destilaci se používá pouze srdce agáve, tzv. piňa, která může vážit až 80 kg. Rozřezaná dužina agáve se poté vloží do kotle vytápěného parou a vaří se několik hodin do konzistence připomínající marmeládu. Vzniklá hmota se poté pasíruje, naředí vodou a nechá 3 dny kvasit. Poté se dvakrát až třikrát destiluje na obsah alkoholu 50% - 60%, čímž vznikne nápoj zvaný tubou, který ještě není tequilou. Ta vznikne zráním v sudech z francouzského dubu.
Právě dobou zrání se pak rozlišuje kvalita a hlavně chuť tequily. Základní tequila BLANCO (pro export často označovaná jako SILVER) zraje 2-3 měsíce. Ty nejlevnější tequily dokonce nedozrávají ani v sudech, ale přímo v lahvích, ve kterých jsou pak rovnou distribuovány.
Další mýtus spojený s tequilou je ten, že tzv. ZLATÁ tequila je kvalitnější než STŘÍRNÁ. Pravda je však taková, že ZLATÁ tequila není nic jiného, než STŘÍBRNÁ tequilla obarvená a ochucená karamelem. Dnes je pro svou oblibu součástí portfolia i těch nejkvalitnějších značek vyrábějících tequillu, ale původně se přidáváním karamelu zastíraly špatně destilované a nepovedené várky STŘÍBRNÉ tequily.
REPOSADO tequilla zraje v dubových sudech obvykle 3-12 měsíců a svou nazlátlou barvu získává právě délkou zrání.
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l
0,04 l